Thursday, August 17, 2006

Så gick en dag.

Jaa, kära du, vad har jag egentligen gjort av den här dagen. Jag har jobbat en del på Apoteket Apans nya hemsida. Den blir snygg. De stora problemen just nu är att alla browsers vill olika. En browser är ett program som man kan surfa på Internet med. De försöker, i bästa fall, följa standards som skapas av World Wide Web consortium. Men ibland blir det inte riktigt lika. Ibland blir det inte riktigt rätt. Förstår du. Och då blir det svårt. Svårt för oss som ska försöka göra webbsidor, eller hemsidor, på Internet.

En annan grej som är knepig är om man vill att användaren enkelt ska kunna lyssna på musik på hemsidan. Man skulle kunna tro att det finns ett bra sätt att göra det på, men nej, nej det finns det inte. Det finns bara olika dåliga sätt. Något standardiserat sätt finns väl egentligen inte. Jo, man kanske kan embedda mp3an med object-taggen. Jag vet inte om det funkar ens helt hypotetiskt. Det sätt som funkar bäst är att använda Macromedia Adobe Flash. Nu är det så här, ska ni få höra, att "Flash", som det ofta kallas, är ondskefullt och elakt. Det är nämligen inte standardiserat alls, utan det är ett enda företag som styr utvecklingen på ett slutet sätt. Jag tycker inte om det. Men man måste vara pragmatisk ibland. De flesta datorer har trots allt Flash. Men det är ändå ondskefullt.

Man kan tänka litegrann ungefär som att man kan vara vegetarian för att det är snällt mot djuren, men om en snäll person bjuder en på en räka så kanske man kan äta den räkan ändå för att vara snäll mot den snälla personen, om det inte är läge att komma med pekpinne. Så är det i och för sig inte alls. Bara just det att man måste vara pragmatisk ibland och inte sitta på sina höga hästar med sina ideal och sina tankegångar om hur saker och ting borde vara men inte är.

Det viktiga just nu är ju att världen får höra Apoteket Apan.

Så jag använder Flash. Jag använder en grej som heter XSPF Music Player, en fri Flash-musikspelare. Men jag skulle behöva ändra i den, för den är inte precis som jag vill. Det kan jag, rent teoretiskt. Eftersom den är fri, eller öppen källkod om du så vill. Men rent praktiskt kan jag inte det för jag kan inte Flash. Rent praktiskt kan jag, teoretiskt sett, inte heller det för jag har inte råd att köpa Flash. Rent praktiskt så kan jag piratkopiera det.

Det häftigaste just nu i övrigt är att jag sitter och kör dual screen. Laptopen under 19-tummaren. Det är jätteskojigt. Jag sitter också och kör iTunes. Apropå ondska. Men jag måste säga att iTunes "Partyblandning"-funktion är smått briljant. Faktiskt riktigt trevligt. Man kan liksom sitta och upptäcka sin musiksamling på ett mysigt sätt.

Tänk om jag hade köpt all min musik som jag lyssnar på, på iTunes Music Store. Hahahahaha.

4 comments:

 1. Vad är det du vill ändra i den?

  ReplyDelete
 2. I XSPF Music Player? Tja, hmm, mitt största problem just nu är så här va: Jag kör den här "Player Button"-varianten, har en helt vanlig lista på låtarna och bredvid varje låt en sådan liten playknapp (separat flashapplikation för varje låt, alltså).

  Det funkar jättefint förutom en liten sak som är jättedålig: När man playar en låt, och sedan playar en till, så slutar inte den första att playa! Eller spela!

  En superhardcorewizard kanske skulle kunna fixa så att den första slutar spela, men det skulle liksom krävas kommunikation över flashobjektgränserna och det är liksom över mitt förstånd.

  Så jag tänkte att jag skulle kanske byta till använda den här "Music Player Slim"-varianten, men då skulle jag verkligen behöva fixa en hel del designmässigt, så att den smälter in. Jag gjorde ett litet försök men det blev flopp.

  Är du Flashkunnig?

  ReplyDelete
 3. Ja. Jag ska ta en titt på det!

  ReplyDelete
 4. Grymt, schysst!

  ReplyDelete

Simons blogg där han skriver ibland.

Followers