Wednesday, September 06, 2006

Jag tycker faktiskt att man ska rösta.

Jag är ju en ganska "man ska göra sin plikt" kind of guy, men jag tycker faktiskt att man ska rösta. Det jag kanske kan acceptera är en person som tycker att vår representativa demokrati verkligen inte duger, och i stället försöker påverka samhället på ett annat sätt, men om man bara säger typ "nä alla partier suger juh" eller "alla politiker är bara ute efter makt", då tycker jag att man är fett fel ute. Klart att det inte finns nåt parti som man håller med i varenda fråga, men man kan ju helt klart välja en riktning åt vilket man vill att det ska barka.

En annan grej som suger är då folk röstar på till exempel Folkpartiet. Det tycker jag är dåligt. Till er säger jag, "rösta inte".

21 comments:

 1. Om jag säger att jag tänkt rösta på Folkpartiet, slipper jag då rösta enligt dig?

  ReplyDelete
 2. Jon: Inte bara slipper du rösta, du får även mottaga upprepade slag och sparkar av mig medan Simon håller fast dig.

  ReplyDelete
 3. Men om man säger så här då?

  Egentligen tycker jag att man ska rösta åt vänster, men jag ogillar hur sossar och medhjälpare har skött staten de senaste åren och även om Miljöpartiet påstår att de tänker framåt så tycker jag de är kortsiktiga.

  De behöver sig en läxa. Alltså borde jag rösta åt höger, men jag vill absolut inte att den kristna högern ska få någon form av makt över huvudtaget.

  Ja, hur gör jag då - du vise stormogul?

  Eftersom båda alternativen verkar lika puckade och jag dessutom anser att systemet är förlegat och bara gynnar maktkamp, så sitter jag på fisens mosse med mitt dilemma.

  ReplyDelete
 4. Jimmyroq: Fisens mosse är bara ett namn. Sluta fisa.

  ReplyDelete
 5. Jag förstår ingen av ovanstående kommentarer, men eftersom jag numera är skåning kommer jag givetvis rösta på Skånepartiet. När jag flyttade in möttes jag av valpropaganda från dem. Fantastisk läsning. Jag är en Barsebäcköppnare! Fast alla andra Barsebäcköppnare verkar vara pensionärer, så jag vet inte riktigt om jag passar in...

  ReplyDelete
 6. Puterman: Pensionär är inget man blir, det är något man är!

  ReplyDelete
 7. Elvis09:03

  F! då?

  ReplyDelete
 8. Själv löste jag problemet på så sätt att jag gjorde en lista (dock ej på papper, utan en s.k. mental representation). Först funderade jag på om det ligger någonting i det här med att sossarna absolut inte får vinna i år, och kom på att det bara är känslopjunk från högersidan. Visst bör det vara maktskifte då och då, men det finns ingen anledning varför det måste ske just 2006.

  Jag ville dock inte rösta på sossarna pga att de är maktfullkomliga och inte vill ha ministrar från andra partier. Vänstern vill skapa 200000 nya jobb mha statliga åtgärder, och försöker sparka ut Vägval Vänster, så de går också bort. Miljöpartiet har väl en del dumma idéer men de har Gustav Fridolin som varit drivande mot en viss Bodström, och också är en av de få partier som inte konstant kör med tillväxtargumentet. Så det fick bli dem till sist.

  Men jag påstår inte att jag var nöjd med valet.

  ReplyDelete
 9. Knorr, Hawk, Nop & Dog11:24

  Jöns: Allt det besväret för en enda röst? Tror du på allvar att den kommer bli utslagsgivande?

  ReplyDelete
 10. Jöns12:06

  Ge mig fler röster själv då!

  ReplyDelete
 11. Knorr, Hawk, Nop & Dog16:39

  Jöns: Du har härmed våra tillstånd att rösta i våra namn. Enjoy!

  Word verification: wurfwmv

  ReplyDelete
 12. Hela Blood'n'Guts-eliten går alltså man ur huse för att ifrågasätta Jöns beslut
  att rösta på Miljöpartiet. De går man ur huse! (Jag har alltid DRÖMT om att
  få använda uttrycket "går man ur huse" i en blogkommentar, nu har det hänt.
  Mitt liv saknar nu mening.) Själv röstade jag på Miljöpartiet i förra valet, efter att de lovat att aldrig sitta i samma regering som Moderaterna eller KD. Sen sätter de sig och förhandlar med KD och Folkpartiet direkt efter valet. Jag är desillusionerad, kränkt och allmänt förstörd. Jag ska aldrig rösta mer. Jag ska aldrig gifta mig. Jag ska aldrig ta gift igen.

  ReplyDelete
 13. På nåt sätt så har jag inte sett att det hamnat en massa kommentarer här.

  Ok, det där sista jag skrev var ju lite av ett skämt. Klart att man ska rösta även om man sympatiserar med Folkpartiet. Jimmy resonerade på sin blogg att ett skäl att rösta (på något av de etablerade partierna, antar jag) är att man visar att man åtminstone inte stöder Sverigedemokraterna.

  Det är ju faktiskt helt sant. Om man inte röstar så säger man att det inte spelar nån roll om Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna eller Socialdemokraterna styr. Ju.

  Jag köper verkligen inte det här "jag är vanligtvis vänster, men de behöver sig en läxa och maktskifte är ju nyttigt"-argumentet som man hör från lite olika håll. Det är ju samhällets utsatta som får betala den läxan.

  Däremot tycker jag fan att Sverige borde ha ett system som i USA, där samma person inte får kandidera till topposten fler än två gånger i rad.

  Jag vill iaf ha en rödgrön regering efter nästa val, med så stor andel grönt som går. Känner man att man måste proteströsta så bör man göra det på F!. Där har ni mig.

  Vad är det du tycker är kortsiktigt med mp:s politik, Jimmy?

  ReplyDelete
 14. Kan det inte vara så att "maktskifte är nyttigt" har uppkommit på grund av missnöje? I mitt fall så har jag nästan helt tappat hoppet om parlamentarismen, då allt mest handlar om maktbegär inlindat i ideologier. Och jag ogillar verkligen när parti A inte kan hålla med parti B i en fråga bara för att parti A inte ska hålla med parti B.

  Grejen med Sverige är ju att även moderaterna är rejält vänster sett ur ett världsperspektiv. Jag tror inte att något kommer ändras väsentligt varken för utsatta eller höginkomstager om alliansen får makten. Tyvärr finns det mig veterligen inget parti som vill avveckla Systembolaget. Fanns det det så skulle de få min röst.

  Jag tycker också att Fridolin är bra som person, men annars håller jag inte med Miljöpartiet i särskilt mycket. Ta ett exempel från Uppsala:

  Vi har för mycket biltrafik i innerstaden. Om vi gör om halv Kungsgatan till bussfil och gör så att bilarna måste köra rejäla omvägar för att ta sig mellan A och B, så kommer trafiken minska och därmed utsläppen. Problemet med detta tänk är att det blir mer köer på Kungsgatan och den längre färdvägen gör att bilarna kör längre. I båda fallen ökar utsläppen. Det är vad jag menar med kortsiktigt tänkande, och jag tycker det brukar genomsyra många av Miljöpartiets uttalande. Det senaste om Medborgarlön är lite samma sak.

  ReplyDelete
 15. Jag håller med Jimmy här om att utslagnas situation knappast påverkas nämnvärt av huruvida alliansen vinner eller ej. Det man röstar för, som jag ser det, är en vridning av politiken åt ett visst håll, inte något absolut. Sedan finns ju högerargumentet att vänsterblockets politik leder till arbetslöshet och därmed mer utslagning. Det känns som om båda sidorna tävlar i progressivitet.

  ReplyDelete
 16. Och F! förresten. HP(mmm) - Hierarkiska Partiet (med maoistiska maktstrider).

  ReplyDelete
 17. Jag har också gjort en lista i huvudet. Jag har ett horn i sidan på de flesta partiernas politik, kanske färst (få, färre, färst) i sidan på Mp och jag tror också att jag kommer rösta på dem i riksdagsvalet trots snack om att lämna EU och ge sextonåringar rösträtt. Det sistnämnda kanske inte skulle vara såå dumt ändå. En bekant föreslog ett kunskapstest, ett röstkörkort. Problemen med det är väl dels att utse vilka som kan fastställa vad man bör kunna för att få rösta och dels administrationen runt ett sådant prov.

  I landstingsvalet funderar jag på det här Sjukvårdspartiet, ska gå in på deras hemsida och läsa lite under veckan.

  I kommunvalet vet jag varken ut eller in och jag kan itne heller tänka mig att gå ner på stan och prata med friggebodsinnevånarna på torget heller.

  Det största felet med politiken i Sverige idag tycks mig vara att folket verkar rösta på det Socialdemokraterna som byggde välfärden på sextiotalet cirka trots att sossarna idag är folkpartister från för tio femton år sen fast med ett jävla arsle i spetsen. (såg lite partiledardebatt idag och Göran P avslutade varje inlägg med någon typ av löjligt känsloargument. Dåligt. Dumt.) Folkpartiet däremot har dummat till sig ännu mer och jagar nu Ny Demokratis avlagda väljare. Vänstern har ingen förmåga att röra sig åt något håll alls för de vet inte var de står.

  Det har liksom på tio tjugo år bildats ett stort hål där jag skulle vilja rösta. Om jag inte var så obotligt lat skulle jag starta det här partiet själv och föra det till valseger 2010. Bra Utsikterpartiet (BUp)!

  ReplyDelete
 18. Jon - jag kan tänka mig att starta parti med dig. Vi kan kalla oss för "Det minst pantade partiet" eller liknande. För just nu är det jag måste välja.

  ReplyDelete
 19. Jimmyroq: Pinsamt att du glömde ett ord i meningen i vilken du kallade andra pantade. Men jag inte långsint.

  ReplyDelete
 20. yulbrynner-tomten: Snarast saknas väl ett ord i meningen efter den där han kallar våra partimedlemmar mindre pantade? Det har överhuvutaget inte förkommit något som helst slags utpekande av andra partiers medlemmar och väljare som pantade. Tur för dig att jag är närsint.

  ReplyDelete
 21. Förkommit är väl faktiskt just vad utpekandet i så fall gjort?

  ReplyDelete

Simons blogg där han skriver ibland.

Followers