Så jag fick för mig att göra ett litet test: Om man ger slumpmässig indata till den politiska kompassen, vad får man för svar?
Tydligen så får man inte kryssa i mer än ett visst antal "vet ej". Jag valde därför att bara slumpa mellan alternativen "Sympatiserar helt", "Sympatiserar", "Emot", "Helt emot". Och sedan slumpvis välja tre områden som är viktiga.
Fyrtio körningar har jag orkat med att köra, och tycker mig notera en konvergens mot ett resultat. Så här ser den slumpmässiga väljarens partisympatier ut:
Vänsterpartibiaset är markant, en stor majoritet av testkörningarna vanns av (v). Orkar inte räkna nu, vill sova.
Vad betyder då dessa resultat? Vet inte riktigt. Är min metodik sund? Visar detta på något reellt överhuvudtaget? Har jag gjort tillräckligt många mätningar? Någon statsvetenskaplig utbildning har jag inte, dock viss statistisk kompetens, men jag är extremt trött och vill publicera detta då jag inte orkar lägga någon mer tid på det, men jag tar hemskt gärna emot alla sorters kommentarer. Kontrollera gärna eller bygg vidare på min data, eller gör något annat som är roligare.
- Politikerkompassens resultat (OpenOffice calc)
- Slumpvalsgenererarprogram (Python)
- Output från ovan (alltså, det slumpmässiga input jag matade in i politikerkompassen)
Det var ganska uppenbart vilka som skulle hamna i topp för mig, men att det är troligare att jag skulle rösta på SD/KD än Piratpartiet, jag vet inte.
ReplyDeletewv: hygena, jag som trodde det stavades hyena
Har vänsterpartiet spretigast åsikter?
ReplyDeleteJag är osäker på vad en fullständig randomisering av svaren eg. ger. Rimligen är inte svaren hos någon väljare fullständigt slumpmässigt. Algoritmen skulle isåfall ge v som något "slasksvar". Lyckas man inte identifiera personens parti - ta v (? varjefall i högre utsträckning ?).
Henrik - Ja, jag funderade också i de banorna... Det var dock det enklaste sättet jag kunde komma på att testa
ReplyDeleteMen det är lite intressant att jag i fyrtio körningar inte blev vare sig sosse, moderat eller center en enda gång. (Få se nu, vad är sannolikheten för det?)
På blogginlägget jag länkade säger Chrille att han inte lyckas bli sosse hur sossigt han än svarar; sossar verkar själva ha noterat detta. Realizten rapporterar att ett medelvärde på ett antal riktiga personers resultat ger ungefär samma som mina slumpmässiga, så helt vansinnig är metodiken kanske inte?
(Även om jag inte köper Realiztens "Ungefär vad man kan vänta sig av riksmedia alltså"; jag har inte direkt noterat något v-bias på Svenska Dagbladets ledarsida.)
Nej, jag har ingen aning om hur man testar algoritmen. Jag tycker din undersökning var rolig. Men jag undrar fall det tyder på att v är spretiga eller slasksvar...
ReplyDeleteOm man prioriterar de 3 första sakerna i listan och innan har svarat "helt för" alt. "helt emot" på samtliga frågor blir man fp resp. sd. (v ligger nära sd). Undrar hur stor roll den sista "prioriteringsfrågan" är. Hursomhaver, man skulle behöva se algoritmen tror jag. Backwardengineering blir nog lite jobbigt...
Ja, om man hade nåt smidigt sätt att scripta Flash-applikationen så man slapp sitta och klicka så kunde man ju t ex testa vad som händer om man konstanthåller allt utom en variabel i taget. Sen finns det ju Flash decompilers men det känns inte heller kul. Inget känns kul. Jag har en uppsats att skriva. Stör mig inte! :)
ReplyDeleteFör övrigt så glömde jag visst bort att avsluta den andra meningen i min förra kommentar. Men andemeningen framgick kanske.
Spretig vänster - jag trodde ju att the saying goes: "att vara liberal är att vara kluven" :)
Nu har vi på Makthavare.se rett ut varför man inte blir sosse eller pirat i TT Spektras/SvD:s partikompass:
ReplyDeletehttp://www.makthavare.se/2010/05/20/darfor-blir-du-inte-socialdemokrat-eller-pirat/
Tack, Jonas! Och Kuniri har sammanställt ett facit, reverse engineering genom att han hittade filen som Flashen laddar sin data ifrån. Kewl.
ReplyDelete