Wednesday, May 05, 2010

Hatemill

Blev varse Hatemill, ett script av konstochvanligasaker-Markus med samma generella idé som antiidiotfiltret, fast för Newsmill, och roligare genomfört: i stället för att bara brutalt ta bort kommentarerna så ser det ut som att det inte finns några kommentarer ännu, som när artikeln är färsk och idiotierna ännu inte har börjat strömma in. Hatemill använder sig av Jetpack; jag kände inte riktigt för att installera ännu en Firefox-addon, så med Markus benägna assistans och tillstånd gjorde jag en Greasemonkey-version [det torde också vara fler som använder Greasemonkey än Jetpack], och lade sedan även till användbar funktionalitet: bort med det idiotiska millningssystemet. (Jag gillar för övrigt när man kan skicka en patch till någons kod på mindre än 140 tecken.)


Det är kul att censurera sitt eget inflöde.

Elin Grelsson skriver i en bisats i ett även i övrigt intressant inlägg att nätpublicerade artiklar förutom i undantagsfall inte borde ha kommentarsfunktioner: "Jag vill läsa debattartiklar och ledarkrönikor utan att få ett virtuellt klotter av felstavat kommunist/feminist/invandrar/whatever-hat under." Det ligger en del i det. Jag kan installera Greasemonkey-script för min egen mentala hälsas skull, men det kommer ju inte alla att göra. Jag är för den öppna debatten på Internet och halleluja och tycker att kommentarsfunktionalitet är viktigt på bloggar (där ju också bloggägaren kan gå in och moderera på ett annat sätt), men varför ska exempelvis Svenska Dagbladet agera ljudanläggning åt näthatet? DN har ändå en rätt okej lösning där man kommentarerna per default är dolda, man måste aktivt välja att se dem genom att klicka på en liten pil.

* * * * *

(För övrigt: Om du installerar Antidiotfiltret eller Hatemill, och känner att du trots allt vill se kommentarerna på ett givet inlägg, så inaktiverar du Greasemonkey genom att klicka på den lilla apan i Firefox nedre högra hörn, och laddar sedan om sidan. Glöm inte att aktivera apan igen.)

* * * * *

(För övrigt: 1. Suger alla blogspots mallar? 2. Skickar inte blogspot trackback-pingar? 3. Måste jag flytta till Wordpress nu?)

4 comments:

 1. Varför menar du att jag skulle vilja klicka på en liten apa, och vad skulle det ge mig?

  [wv: te tigre]

  ReplyDelete
 2. Jag har inte bara en liten apa, utan också en liten insekt, i min webbläsares nedre högra hörn. Det borde alla ha. Alla som bryr sig.

  ReplyDelete
 3. Hej, tack för påpekandet om felstavningen. Väldigt kort kommentar i övrigt dock (besvikelse).

  Nej, Blogger TB skickar inte ping om du inte gör det på en annan Blogger-blogg. För att få full kontroll på ping så rekommenderar jag något verktyg, exempelvis Microsofts gratisprogram Live Writer.

  Ciao.

  ReplyDelete
 4. Roger, tack för ping-infon! Och, som sagt, ledsen för breviteten, vilket jag tycker borde vara ett ord.

  ReplyDelete

Simons blogg där han skriver ibland.

Followers